Інженери створили робопалець з відчуттям дотику, який може відчувати нерівності поверхні, як це робить людська рука. Він успішно зміг відчути різницю у пружності силікону, який імітував нормальні людські тканини з пухлинами, та виміряв пульс у добровольця. 

Розробники сподіваються, що їхній винахід допоможе автоматизувати рутинні візити до лікаря та надати інформацію про серцевий ритм і можливі патології у пацієнтів.

Як працює робопалець?

Розроблений китайськими науковцями палець здатен самостійно згинатися та сприймати силу, яка тисне на його кінчик. Визначати форму об’єкта та силу доторку йому вдасться за допомогою вимірювання змін електричного опору та індуктивності, тобто здатності накопичувати енергію магнітного поля, у матеріалі, з якого виготовлена його поверхня.

Стикаючись із різними матеріалами, він здатен розрізнити їхню структуру та жорсткість з часом реакції 50 мілісекунд — це подібно до часу реакції людського мозку. Така розробка наближає нас до створення «роболікаря», який зможе оглядати пацієнтів, проводити пальпацію тканин й органів і записувати пульс.

Джерело

Від tatuanaru