Нова марсіанська батарея може безперервно працювати в холодних умовах Червоної планети протягом 1375 годин.

Космічні агентства США та Китаю активно готуються до першої висадки людини на Марс і створення на планеті постійної бази. Однією з проблем, яку потрібно розв’язати, є створення постійного джерела енергії, яке необхідне для підтримання діяльності бази, а також роботи марсоходів і астронавтів. Оскільки на Марс дуже складно доставити багато обладнання, через обмеження за вагою космічного корабля, науковці шукають способи, як зробити такі джерела енергії не лише ефективними, а й легкими. Вчені з Науково-технічного університету Китаю створили унікальну батарею, яка може використовувати атмосферу Марса для створення енергії.

Вчені заявили, що вони розробили легку батарею, яка є хорошим джерелом енергії для майбутньої бази на Марсі.

Атмосфера Марса складається на 95% з вуглекислого газу, а інша частина представлена азотом, аргоном, киснем і чадним газом. Також на Червоній планеті середня температура становить мінус 63 градуси Цельсія і сильно відрізняється на полюсах і екваторі. Також вдень і вночі коливання температури може становити до 60 градусів Цельсія.

За словами вчених, вони провели тестування марсіанської батареї в умовах, максимально наближених до тих, що є на Червоній планеті, і вона показала хороші результати роботи..

Китайські вчені заявили, що батарея може безпосередньо використовувати гази в марсіанській атмосфері як джерело палива, подібно до того, як працює паливний елемент. Замість того щоб зберігати енергію, як звичайна батарея, марсіанська батарея виробляє електрику, безперервно реагуючи з хімічними речовинами, доки доступне паливо.

Під час розрядки електроди батареї взаємодіють з марсіанськими газами, створюючи хімічну реакцію, яка виробляє електрику. Батарею можна заряджати за допомогою сонячної енергії для постійної роботи.

За словами вчених марсіанська батарея може безперервно працювати з циклом зарядки/розрядки протягом 1375 годин, а це приблизно 2 марсіанських місяці. За температури 0 градусів Цельсія батарея продемонструвала щільність енергії 373,9 Вт-год/кг.

Вчені пояснюють, що процес заряджання і розряджання батареї включає утворення і розкладання карбонату літію, тоді як кисень і чадний газ в атмосфері Марса діють як каталізатори реакції, значно прискорюючи кінетику перетворення вуглекислого газу.

Джерело

Від tatuanaru