Учені з Університету Короля Фейсала (Саудівська Аравія) додали відпрацьоване чайне листя та кавову гущу у бісквітне тісто, щоб отримати тістечка з вищою поживністю та довшим терміном зберігання.

Чай та кава відомі як джерела антиоксидантів, нерозчинної клітковини, незамінних амінокислот, цукру з низьким глікемічним показником, калію та кальцію.

Однак традиційний процес заварювання часто лишає цінні сполуки у відпрацьованому чайному листі чи кавовій гущі, і лише частина з них потрапляє до чашки.

Щоб отримати користь з відходів, команда вчених ретельно промила і висушила використане чайне листя та кавову гущу. Далі їх подрібнили і додали до тіста у масовій частці 1%, 2% та 3%.

Тістечка продемонстрували підвищену концентрацію поживних речовин та поліпшену антиоксидатну дію.

Також вони показали підвищену стабільність при зберіганні. Після 14 днів розвиток мікробів у випічці відбувався значно повільніше, порівняно з контрольним зразком.

Вироби з незначним додаванням кавового та чайного порошку виявилися смачнішими.

Однак тістечка з надто високою концентрацією нового інгредієнту втрачали свою споживчу привабливість через зміну кольору.

Використання відпрацьованої кавової гущі як харчового інгредієнта в інноваційних хлібобулочних виробах може не тільки покращити поживність і смак, але й знизити ризик хронічних захворювань, таких як ожиріння та діабет, говорять автори проєкту. Окрім тістечок порошок можна додавати до шейків, печива та інших продуктів.

Джерело

Від tatuanaru