Дослідники розробили систему штучного інтелекту, яка може виявляти ознаки життя з точністю до 90%. Стверджується про “значний прогрес” у тому, що стосується пошуку позаземного життя в Сонячній системі та за її межами.

У космосі було виявлено багато компонентів, необхідних для життя, наприклад амінокислоти та нуклеотиди, потрібні для створення ДНК. Але чи слід розглядати це як ознаку життя, сказати з визначеністю складно. Можливо, це абіотичні елементи, тобто належать до газів і хімічних речовин.

Вчені з Університету ім. Джорджа Мейсона в американському штаті Віргінія розробили модель штучного інтелекту, яка може з 90-відсотковою точністю встановити, чи належить досліджуваний зразок до біотичних або абіотичних елементів.

Для цього аналізували 134 різні зразки живих клітин, викопного палива, метеоритів і органічних сполук.

Аналіз передбачав поділ зразка на складові частини та пошук тонких відмінностей між молекулярними структурами та масами.

Провідний дослідник доктор Роберт Гейзен відзначив значний прогрес у розпізнаванні біохімічних ознак позаземного життя.

“Це відкриває шлях до використання інтелектуальних датчиків на безпілотних космічних кораблях у пошуках ознак життя”, — пояснив він, додавши, що отримані результати означають, що можна буде знайти форму життя на іншій планеті, з іншої біосфери, навіть якщо вона суттєво відрізняється від земних форм життя.

Команда вважає, що їхня модель може бути використана для тестування зразків, уже зібраних марсоходом Curiosity.

Джерело

Від tatuanaru