Болгарська компанія Nasekomo, що займається розвитком інсекто-технологій, отримала 2,5 мільйона євро гранту для стимулювання інновацій у біотехнології в рамках Європейського плану відновлення та сталого розвитку. Завдяки фінансуванню компанія створить велику міжнародну мережу комахоферм.

Заснована у 2017 році, Nasekomo є біотехнологічною компанією, яка займається розведенням комах. Вона вирощує чорну солдатську муху для виробництва протеїну, олії та добрив.

Посеред іншого, це допомагає зменшити надмірний вилов дикої риби, 560 тис. т якої щороку йде на виробництво рибного борошна. Окрім того, продукти Nasekomo частково заміщують сою, що робить Європу менш залежною від імпорту цих бобів.

Грант буде виділено через Міністерство інновацій та розвитку Болгарії. Із загальної суми фінансування, що перевищує 34 млн левів для 12 відібраних компаній, Nasekomo отримає 4,9 млн левів (приблизно 2,5 млн євро).

Завдяки гранту Nasekomo забезпечить партнерські фабрики з біоконверсії личинками Hermetia Illucens, роботизованим обладнанням та цифровою платформою для аналізу та використання даних за допомогою алгоритмів машинного навчання.

Джерело

Від tatuanaru