Молода швейцарська компанія Dhp Technology пропонує використовувати розсувні сонячні панелі, які вона розробляє, у складі навісів для стоянок великовантажного транспорту, одночасно спрямовуючи отриману від сонця електроенергію на поповнення заряду тягових батарей електромобілів. У разі кліматичних негараздів на кшталт граду “гармошка” з сонячних батарей може складатися.

Як пілотний проєкт такі навіси з сонячних батарей будуть розгорнуті над 45 стоянками транспорту біля автомобільних трас у двох районах Швейцарії. У такого складаного сонячного даху є власне ім’я – HORIZON, він має набагато меншу масу порівняно з традиційними сонячними панелями з використанням скла. Для розкладання і складання панелей цього типу використовуються канати і ролики, підняті на висоту до 6 м від землі. Відстані між наземними опорами можуть бути досить великими, що дає змогу економити паркувальні місця.

Керуюча електроніка, як повідомляється, сама стежить за погодними умовами, і якщо сильний вітер, град або сніг загрожують сонячним панелям, то вони тимчасово складаються. При цьому ефективності сонячних панелей у складі даху HORIZON цілком вистачає для того, щоб виробляти пристойну кількість електроенергії в зимову пору року.

Енергетична компанія Aventron, яка входить до одного з Dhp Technology консорціуму, має намір встановити такі розсувні сонячні панелі на 45 стоянках вантажного транспорту в двох районах Швейцарії. Одержувану електрику планують спрямувати переважно на зарядку електромобілів, хоча й навколишнім домоволодінням у разі появи надлишків щось може перепасти. У сукупності панелі над 45 стоянками зможуть видавати до 35 мегаватів електроенергії. Встановлення панелей почнеться наступного року, а всі 45 об’єктів буде введено в дію 2027 року.

Джерело

Від tatuanaru